11.8.09

la liga'nın uzakdoğu açılımı


uzun süredir ingiltere premier ligi'nin elinde bulunan en değerli lig durumu bu sene yapılan çılgın transferle sonrası la liga'nın eline geçti. işin maddi boyutunu tam bilmesem de en azından ilk bakışta bu kendini hissettiriyor. bir sene önce premier ligi alan digiturk platformu bunun için özel bir kanal kurup özel bir fiyatlandırma bile yaptı. ama en sonunda ilahi adalet ya da daha doğrusu real madrid ve barcelona bu durumu bizden yana çevirdiler. ntv ve ntv spor sayesinde bu ligi seyredebileceğiz.

gelelim postun asıl anlatmak istediğine. uzakdoğu son zamanlarda büyük liglerin büyük takımları için bir çekim merkezi durumunda. öyle ki hazırlık maçları dışında kimi resmi organizsyonlarda bu topraklarda düzenleniyor. italya süper kupası gibi. bunun en büyük nedeni de tabii ki işin ekonomik tarafı. uzakdoğu ve asya'da yapılacak organizasyonlar için çılgın paralar öneriliyor kulüplere. bunun yanında gidilen yerlerde açılan storelar sayesinde kulüp ekstra bir kazanç kapısını daha açıyor kendilerine. hatta bu pazarı kullanabilmek için o ülkelerden özelikle yapılan transferler dahi var. bu pazarlama stratejisi formula 1'den basketbola kadar pek çok alanda da kullanılıyor. ülkelerinden birini bir takımda gören uzakdoğulu ya da asyalı taraftar kitlesi otomatikman o takıma sempati duyuyor ve ürünlerine ilgi göstererek bir anda takıma çok ciddi bir kaynak sağlıyor. endüstriyel futbol cinlikleri kısacası. barcelona son turundan 6 milyon euro'yu cebine koyarak döndü.

işte tüm bunları göz önüne alan ispanya futbol federasyonu bu seneden itibaren bazı maçları 16.00'da oynatmak istiyor. bu sayede saat farkı yüzünden uzakdoğu ülkelerinde seyredilemeyen liglerini daha satılabilir hale getirmek istiyorlar. bu kararın arkasında ise yaptığı transferlere çılgın paralar harcayan real madrid olduğu söyleniyor. aynı şekilde barcelona'da bu para kaynağının artacağını düşünerek bu kararı destekleyenler arasında. ama özellikle başaltı takımlar kendi taraftarlarının bu saatte maça gelemeyeceklerini ve dolayısıyla kendi stadyum gelirlerinin düşeceğini söyleyerek bu karara karşı çıkıyorlar. durum biraz muamma gibi gözükse de ligin abilerinin dediği olacak gibi.

italya ligi'nde yapılan bu değişiklik biraz sancılı olsada tuttu. yapılan araştırmalarda uzakdoğu diyarlarında en çok taraftarı olan takım milan. yani izlenebilir olmak sempatizan olmak için yeterli gibi gözüküyor. pasta büyük ve yemek isteyenler gittikçe çoğalıyor.
bakalım la liga bu topa nasıl girecek?

Hiç yorum yok: