15.9.09

kupa zamanı

avrupa'da esas sezon şimdi başlıyor. bir kaç saat sonra inönü stadı'nda beşiktaş ile başlayacak olan koşu perşembe günü galatasaray ve fenerbahçe ile devam edecek. o zaman şu maçlar hakkında bir kaç kelam etmekte fayda var.


beşiktaş - manchester united

beşiktaş şampiyonlar ligi'ne başlıyor. ligde zor bir durumdalar ve belki de bu maçı çıkış olarak görüyorlar. ama maalesef beşiktaş'ta sular durulmuyor. en son bobo bir sakatlığı olmamasına rağmen kadrodışı bırakıldı. bobo'nun maçı bile seyretmeye kalmadığı ve evine gittiği konuşuluyor. sezon başında bobo için deli paralar isteyen ana sonrasında satamayan beşiktaş belki de en büyük marketten uzak tutuyor bobo'yu. ki bu maç beşiktaş'ın kendisine en çok ihtiyaç duyacağı maç olacak bana kalırsa.

maçtan konuşmaya başlarsak. en başta beşiktaş form grafiğini gittikçe yukarıya çeken bir takım ile karşılaşacak. vidic - ferdinand ikilisi defansın ortasında yer alacaklar ama arkalarındaki isim van der sar olmayacak. bu bir avantaj olabilir beşiktaş için. giggs, scholes, rooney gibi takımın eskileri dışında anderson gibi yeniler de takıma katkı sağlamaya başladılar. takımın en beğenilmeyen oyuncusunun berbatov olduğunu akıldan çıkarmamakta fayda vara. ki o berbatov bizim ligimizde kime gelse 2 gömlek yukarıya taşır. son oynadıkları maçta lig liderini deplasmanda hem de yenik duruma düşüp bir de 10 kişi kaldıkları maçta 3-1 yendiler. işin diğer kötü tarafı ise aynı maçta her türlü hücum setiyle gol atmış olmaları. duran top, yan top ve araya atılan bir top sayesinde ortadan gelerek gol buldular. yani beşiktaş'ın komple bir savunma yapmak zorunda olduğu belli oluyor. bunun dışında beşiktaş'ın hücum gücü ve setleri sınırlı gözüküyor. bana kalırsa beşiktaş'ın kanatlardan içeri devrilen adamlara ihtiyacı var. kanattan gelecek hava topları vidic ve ferdinand tarafından toplanacaktır. ama ters ayaklı oyuncuları kanatlara koyup içeri katederek oynamak ve bu topları defansın arasına kaçırmaya çalışmak beşiktaş'a gol getirebilir. işte bu yüzden bobo lazımdı bu takıma bugün. bana kalırsa bu maçta esame listesine yazılması gereken iki adam tello ve holosko. onun dışındaki 9 kişiyi belirlemeli denizli. beşiktaş'ın yan top zaafı galatasaray maçında net olarak ortaya çıktı. bu bir ingiliz takımı karşısında olabilecek en ölümcül zaaf. hele ki o takımda vidic gibi bir korner canavarı varsa.

sonuçta top yuvarlak, yer inönü, inanç sağlam ama ortada büyük gerçekler var. beşiktaş'ın puan alması büyük sürpriz olur benim için. hakan ingiltere algısını değiştirmek isterse ekstra işler yapabilir. belki de bu beşiktaş'a puan aldırır. yoksa dediğim gibi çok zor.


panathinaikos - galatasaray

galatasaray ligde 5'te 5 yaptıktan sonra çok zorlu bir deplasmanla başlayacak avrupa ligine. takımın havasının çok yerinde olduğu belli. bunun dışında saat gibi işleyen ve herkesin memnun olduğu bir rotasyon işliyor takımda. rotasyon demişken çıkan bazı haberlerde arda'nın yedek kalabileceği konuşuluyor. elano - kewell - keita - baros dörtlüsü ile başlayabilir yani galatasaray maça. olması muhtemel bir değişiklik bu. yorgun olduğu çok belli olan arda maçın ikinci yarısında patlayıcı bir güç olarak girebilir kewell ya da elano'nun yerine. onun dışında en büyük dert topal - sarp ikilisinin top kullanma sorunu. karşılarında gilberto silva olacak bu sefer. bakalım buradan nasıl bir sonuç çıkacak. bana kalırsa top kullanma konusunda galip silva. galatasaray'ın en büyük şansı her ne kadar orada olmaktan memnun olmadığını söylese de djibril cisse'nin yokluğu. serdar özkan'ın kaçtığının dörtte biri kadar kaçsa defans arasına sonuç çok farklı olabilirdi. neyse ki yok. ninis arda'nın muadili komşuda. ona da dikkat etmemiz lazım. iki sarsak defansın kapışacağı bir maç var ortada. sonucu ileri uç - orta saha kalitesi belirleyecek. kim ne derse desin galatasaray bu konuda bir adım önde. oaka stadı cehennem gibi olacaktır. ama o cehennemden çıkılmayacağını düşünmüyorum ben. en azından bir beraberlik alınacaktır bu maçtan. galibiyet ise hiç sürpriz olmaz.

fenerbahçe - twente

fenerbahçe bir başka 5'te 5 takımı. kör - topal gidiyormuş gibi bir izlenim verseler de sonuca ulaşmayı biliyorlar. emre'nin üst düzey uyumuna saman alevi parlamalarıyla büyük katkı yapan santos fenerbahçe'yi ayakta tutuyorlar. bunun yanında alex gerekli olduğu her an ortaya çıkabiliyor. bir de işin kötü tarafı var tabii. bu da aşırı sinir. takımda genel olarak bu duruma alışığız ama gökhan gönül bile bu durumda olunca işin vehameti daha net ortaya çıkıyor. twente emektar nkufo'nun etrafında toplanan genç bir takım. arnutovic ellerinden gitti ama yerine wellington'ı aldılar hoffenheim'dan. bunun dışında kenneth perez'in uzaktan şutlarına dikat edilmeli. sion maçına süper başlayan ama yarım yamalak hızlı ataklara karşı koyamayan fenerbahçe bu sefer bu işi iyi yapan bir takımla karşılaşacak. bol gollü, keyifli bir maç seyredebiliriz. zor da olsa fenerbahçe kazanır gibi geliyor bana.

sonuçta önemli, keyifli iki gün geçireceğiz. hadi hayırlısı.

Hiç yorum yok: